Dit evenement is afgelopen

Architectuurwijzer -  Bauhaus 100 jaar

Architectuurwijzer - Bauhaus 100 jaar

In 2019 bestaat Bauhaus, de school voor kunst, design en architectuur 100 jaar.

Zo lang na de oprichting door Walter Gropius blijft Bauhaus steeds relevant omwille van de diverse interpretaties van de relatie tussen artistieke productie en maatschappelijke relevantie.

 

In 2019 is het honderd jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. De school voor kunst, design en architectuur startte in Weimar en verhuisde in 1925 naar Dessau. Gropius riep ontwerpers op om het ‘bouwen van de toekomst’ te creëren. Architectuur, kunst, meubilair, … zouden daarbij één geheel vormen. Achtereenvolgens zorgden de directeurs van het Bauhaus voor andere invullingen van het pedagogische programma: Gropius brak radicaal met het verleden, Hannes Meyer was de radicale functionalist die vond dat architectuur alleen maar ten dienste van de samenleving mocht staan en Mies van der Rohe was de rationalist die de ideale vorm voorop stelde.

100 jaar na de oprichting blijft het al lang ter ziele gegane Bauhaus nog steeds relevant omwille van de diverse interpretaties van de relatie artistieke productie - maatschappelijke relevantie. De Bauhausmedewerkers en -studenten begrepen als geen ander dat het ene (kunst/schoonheid) steevast een meerwaarde betekent voor het andere (relevantie/functie).

 

Gedurende twee avonden krijgt u een historisch overzicht van het Bauhaus met zijn uitgebreide erfenis. Namen die aan bod komen zijn Van De Velde, Behrens, Mies, Corbu, Gropius, Schlemmer, Klee, Kandinsky, Albers, Lissitzky, Van Doesburg, Stam, Breuer, Hilberseimer, … Verschillende ontwerpers/docenten droegen de erfenis van het Bauhaus wereldwijd uit, zoals Max Bill in Ulm, Gropius in Harvard en Mies van der Rohe in Chicago.

Deze cursus vormt de perfecte inleiding voor de cultuuruitstap met hetzelfde thema.

 

 

Data cursus: woensdag 6 en 13 november 2019

 

i.s.m. Architectuurwijzer